Esteettömyys

SISÄÄNKÄYNTI

Sisäänkäynnin edessä on varsin paljon tilaa myös liikuntarajoitteisten henkilöiden käyttöön. Riittävä tila mitoitettuna on pyörätuolin tarvitsema kääntymistila, joka on 1,5 m suuntaansa. Sisääntulossa on pellistä tehty, liukuesteprofiililla varustettu viistetty kynnys, joka on 3-6 cm korkea ja 14 cm syvä. Kynnyksen muotoilu luiskamaiseksi täyttää liikuntarajoitteisen henkilön sisääntulon vaatimukset. Oven vedin on sijoitettu 900 mm korkeudelle maasta, joka on ohjeen mukainen korkeus. Käsin avaamiseen tarvittava voima on noin 1 kg kalavaa’alla mitattuna. Oven vapaa leveys on 900 mm. Jalkasäleikköä tai ritilää oven ulkopuolella ei ole ja ovea ei ole mahdollista kiinnittää aukiasentoon. Ovea ei myöskään ole varustettu potkulevyllä. Kulku varsinaiselle pääsisäänkäynnille on opastettu A4 kokoisella ikkunaan liimatulla tiedotteella. Rakennuksen nimi, Liikuntakeskus Parkki on oranssina siirtotarratekstinä oven ikkunassa. Ovessa on siirtotarroin kerrottu myös, mihin tiloihin on pääsy kyseisten ovien kautta.  Näitä tiloja ovat kuntosali, ryhmäliikuntatila, crosstrainingsali, kokoustila ja ulkopuolisena palveluna kauneushoitola.

Sisäänkäynti on varustettu RFID sormenjälkitunnistuksella lukon avaamiseksi. Tunnistinlaite on sijoitettu 1320 mm korkeudelle ja noin 1500 mm päähän oven vetimestä oven oikealle puolelle. Ovi aukeaa oikealle. Henkilökunta avustaa oven avaamisessa.

KÄYTÄVÄ

Eteiskäytävässä lattian pintamateriaalina on kivilaatta. Sisäänkäynnin edusta on varustettu kumisella ritilämatolla, joka on märkänäkin luistamaton. Ritilämaton jälkeen jatkona on tekstiilipintainen kumipohjainen eteismatto. Käytävän vapaa leveys on 3200 mm. Käytävän vapaa leveys portaiden kohdalla on 2060 mm, mutta tilaa jää portaiden lisäksi riittävästi käytävällä liikkumiseen. Ovelta katsottuna vasemmalla on invalidikäyttöön varustettu wc, joka on opastettu oven oranssilla siirtotarralla. Wc:n oven leveys on ohjeen mukaisesti 950 mm. Vasemmalla seinustalla on ulkokengille tarkoitettu metallinen 350 mm syvä hylly sekä syvyydeltään 550 mm kokoinen ulkovaatenaulakko. Käytävän vapaa korkeus on 2760 mm. Käytävän sivuun, portaiden alle on sijoitettu jalkatilaltaan avoimia penkkejä. Penkkien käyttämisessä istumiseen on vaarana pään osuminen portaisiin istumasta noustessa.

Käytävässä on hyvä, tasainen ja häikäisemätön valaistus. Valaistusvoimakkuus 200-200 lx välillä. Kulkureitille ei jää pimeitä katvealueita. Käytävän päässä on käynti pukuhuoneisiin sekä ryhmäliikuntatilaan, jotka on opastettu oviin liimatuin oranssein siirtotarroin. Käytävän päässä on myös Aritco merkkinen hissi liikuntarajoitteisille henkilöille yläkerran tilojen käyttöä varten. Hississä on läpinäkyvä, 950 mm leveä ovi ja se on merkitty oranssilla siirtotarralla. Hissi on helppokäyttöinen  ja mitoitukseltaan suunniteltu pyörätuolikäyttöön ja on kooltaan 1011 mm leveä ja 1480 mm syvä. Käytävän seinissä on käytetty värejä, mm. oranssia tilan hahmottamisen helpottamiseksi. Käytävässä ei kuitenkaan ole näkövammaisen liikkumista helpottavia kontrastina erottuvaa opasteraitaa tai opastavia pintamateriaaleja. Yläkerran tiloihin johtavat portaat ovat metallia ja varustettu asianmukaisesti 900 mm korkeudelle sijoitetulla pyöreällä metallisella 50mm seinästä kiinnitetyllä käsijohteella. Portaiden kaide on lasia ja korkeudeltaan 1150 mm. Käsijohde on alumiininen, kulmistaan pyöristetty ja 50 mm leveä. Molempien käsijohteiden päät ovat suorat ja ne erottuvat taustastaan.

Käytävällä ryhmäliikuntatilan vieressä on vesipiste, jossa on hanassa taipuisa vesijohto helpottamassa juomapullon täyttämistä. Lavuaarin korkeus on *päivitetään*.

PUKUHUONEET
Pukuhuoneiden ovien leveys on standardin mukaiset. Pukuhuoneen erottaa käytävästä pieni kynnys. Pukuhuoneissa on riittävästi tilaa pyörätuolille. Invakäyttöön soveltuva wc on käytävässä, pukuhuoneen yhteydessä oleva wc. Suihkutilan ovileveys on standardin mukainen. Kääntösäde *päivitetään*. Pukuhuoneen yhteydessä oleva wc ei sovellu pyörätuolikäyttöön. Pukuhuoneissa on lukittavat oikealla avautuvat kaapit kahdella eri korkeudella *päivitetään*.

RYHMÄLIIKUNTATILA
Tilaan johtava ovi on leveydeltään standardien mukainen lasiovi. Ovella on pieni kynnys *korkeus päivitetään*. Tilassa on lattiamateriaalina aavistuksen joustava luistamaton muovipäällyste.

KUNTOSALI
Kuntosalille kuljetaan joko ylös rappusia tai hissillä. Rappusia on yhteensä *päivitetään*. Hissin ovi avautuu oikealle. Hississä ei tarvitse painaa koko ajan kerrospainiketta vaan valinta tapahtuu kerran. Kuntosalilla mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. Lattiamateriaalina on luistamaton *päivitetään*.

CROSSTRAININGSALI