Toiminnallinen harjoittelu kuntosalilla

Kuntosalin ja toiminnallisen alueen uudistus on kesken laitetoimituksen viivästymisen vuoksi.
Koko sali on kuitenkin käytettävissä ihan normaalisti. 

MISSÄ
Toiminnallisen harjoittelun alue sijaitsee kuntosalin yhteydessä, 5A-rakennuksen oikealla sivulla yläkerrassa, rappusista ja hissiltä oikealle. Pyörätuoliasiakkaan henkilökohtainen avustaja aina veloituksetta salille. Pihassa on ilmainen pysäköinti.

MAKSU
Ostaaksesi kortin, maksaaksesi kertamaksun tai aktivoidaksesi kulkutunnisteen asioi ensin asiakaspalvelussa sen aukioloaikoina. Asiakaspalvelu sijaitsee 5A-rakennuksen päädyssä, sisäänkäynti on jälkimmäisestä ovesta vihreän katoksen alta. Kausikortit voi uusia myös verkossa.

HINNASTO
Voimassa olevat hinnat löytyvät hinnastosta

KULKUTUNNISTE
Toiminnallisen harjoittelun alueelle pääsee voimassa olevalla rekisteröidyllä sormenjälkitunnisteella 5A-rakennuksen oikealla sivulla olevasta ensimmäisestä sisäänkäynnistä (Wellness Parkki).

PUKUHUONEET
Alakerrassa on suihkulliset pukuhuoneet ja elektronisella lukolla varustetut pukukaapit. Tiloissamme on tallentava valvontakamera. Tavaroiden säilytys omalla vastuulla, Liikuntakeskus Parkki ei vastaa kadonneista, rikkoutuneista tai varastetuista tavaroista.

SAUNA
Ei yleistä saunamahdollisuutta. Saunatiloja vuokrataan yksityiseen käyttöön erikseen.

VÄLINEISTÖ
Alueella on monipuolinen toiminnalliseen harjoitteluun tarkoitettu välineistö kiinteine rakenteineen ja lämmittelylaitteineen.

HARJOITTELU
Toiminnallisen harjoittelun alueella voi harjoitella itsenäisesti. Osallistumalla ohjatun harjoittelun tunneille voit liikkua turvallisesti ja tehon maksimoiden, kun liikkeet tehdään oikein. 

TOIMINNALLISEN HARJOITTELUN OHJELMAT
Personal traineriemme avulla ja heidän tekemillään ohjelmilla pystyt treenaamaan monipuolisesti ja turvallisesti. Salilla on myös valmiita ohjelmia, joita voi hyödyntää omaan harjoitteluun.

Ohjattu crosstrainingharjoittelu

Ohjatut tunnit pidetään 5B-rakennuksen crosstrainingsalissa. Ohjatuille tunneille voi tulla kertamaksulla, sarjakortilla (5 krt/10 krt) tai kausikortilla.

Voimassa olevat hinnat löytyvät hinnastosta

Ohjatut tunnit
Ohjattuja tunteja on viikon aikana useita, katso voimassa oleva ohjelma ja tuntikuvaukset. Ilmoittautuminen ohjatuille tunneille etukäteen verkossa.

ULKOHARJOITTELU
Kesäaikana osa ohjatuista tunneista voi olla myös joko osin tai kokonaan ulkona, näistä ilmoitetaan erikseen.

Crosstraining on toiminnallista harjoittelua, joka nostaa nopeasti ja tehokkaasti kuntoa sekä kehittää voimaa. Treenikerrat ovat erilaisia ja tunti koostuu erilaisista liikesarjoista, joita tehdään mm. kehonpainoa, erilaisia painoja ja tankoja hyödyntäen. Ohjatut tunnit on jaettu eri ryhmiin, jotta jokaiselle löytyy omaa kuntotasoa vastaava tunti.

Helppo: Aloittelijoille ja vähemmän liikkuneille sopiva tunti, jossa käydään harjoituksen yhteydessä läpi oikeat tekniikat. Myös pidempään harjoitelleet voivat liikkua tällä tunnilla valitsemalla itselleen sopivat vastukset ja tehostamalla intensiteettiä.
Mix: Tunti on monipuolisesti eri lihasryhmät huomioiva tunti.
– Interval: Kiertoharjoitteluun perustuva tunti, jossa harjoitteet ovat korkeatehoisia ja lyhytkestoisia ja jossa syketaso vaihtelee kovemman osuuden sekä palauttavan osuuden mukaan.
Voima: Nimensä mukaisesti keskittyy voimaharjoitteluun ja voiman kehittämiseen. Suositellaan enemmän liikkuneille ja tekniikat hallitseville. 

Olympic Helppo/Olympic Voima: Erilaisiin nostoihin ja nostotekniikoihin keskittyvä tunti. Voima-tunnilla kehitetään enemmän myös voimaa.

Kulkutunniste

Rekisteröidyllä kulkutunnisteella eli sormenjäljellä pääset liikkumaan omatoimisesti salille vuoden jokaisena päivänä klo 6-23 välillä. Kulkutunnistetta pystyy käyttämään aamusta klo 6 alkaen ja sisään pitää tulla viimeistään klo 22. Salilta tulee poistua klo 23 mennessä, jolloin hälyttimet menevät päälle.

Kulkutunniste aktivoidaan ennen käyttöönottoa asiakaspalvelussa sen aukioloaikoina. Asiakaspalvelu sijaitsee ensimmäisen rakennuksen päädyssä, sisäänkäynti jälkimmäisestä ovesta.

Kulkutunnistetta koskevat

Kenelle?

Harjoittelu sopii hyvin kaikentasoisille ja -kuntoisille omana harrastus- ja harjoittelumuotonaan, mutta myös muiden lajien oheisharjoitteluksi. Laji auttaa myös löytämään uusia tapoja liikkua ja harjoitella sekä edesauttaa parempien suorituksien saavuttamiseen omassa lajissaan. Liikuntakeskus Parkissa tapahtuva harjoittelu on toiminnallista harjoittelua, joka ei kuitenkaan tähtää kilpaurheiluun.

Voimakkaammin

Kyseessä on toiminnallinen, monipuolinen harjoittelu, joka perustuu perusliikkeisiin, joita jokainen tarvitsee arjessaan – mm. nostamiseen, vetämiseen, juoksemiseen, heittämiseen, kiipeämiseen ja hyppäämiseen. Harjoituksissa on mm. hyppyjä, heittoja ja vetoja. Välineinä käytetään mm. hyppytasoja, kuntopalloja ja köysiä.

Tehokkaammin

Toiminnallinen harjoittelu perustuu liikkeisiin, jotka rakentavat voimaa turvallisilla, toistuvilla liikkeillä kehonpainoa hyödyntäen. Harjoitukset tehdään lyhyinä liikesarjoina suurella teholla. Harjoittelu kehittää samanaikaisesti mm. voimaa, nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä, tarkkuutta, tasapainoa ja räjähdysvoimaa sekä koordinaatiota. Harjoittelu parantaa suorituskykyä loukkaantumisriskiä pienentämällä. Harjoittelu antaa myös luottamusta oman kehon hallintaan.

Toiminnallinen harjoittelu viittaa monen lihasryhmän yhtä aikaiseen harjoittamiseen, joka muistuttaa arjessa tapahtuvaa toimintaa; jos olet joskus kantanut raskasta laatikkoa portaita pitkin, tiedät jo liikeradan.  Joudut tekemään tiettyjä liikkeitä nostaaksesi tavaroita ylähyllylle, kantaaksesi isoja koiranruokapusseja tai pientä vauvaa. Harjoittelu voi välillä näyttää voimamiehen hommalta, mutta huomaat, että keho tarvitsee monen lihasryhmän samanaikaista liikettä, jotta nämä toimet saa tehtyä.

Monipuolinen harjoittelu tarkoittaa, että voit rakentaa vaikka joka päivälle erilaisen harjoituksen, joka sisältää mitä tahansa erilaisten liikeyhdistelmien elementtejä.

Nopeammin

Monille tehokas harjoittelu tarkoittaa salilla vietettyä aikaa. Crosstrainingia harrastava ei koskaan sano olleensa salilla neljä tuntia. Todennäköisempää on, että hän sanoo olevansa valmis 8 minuutissa. Oikein tehdyt liikkeet isoilla tehoilla voi johtaa nopeammin parempiin tuloksiin. Tulokset eivät valehtele.

Voimakkaammin. Tehokkaammin. Nopeammin.

Liikuntaparkissa.

SANASTOA

Air squat: Kyykky kehonpainolla/ilman painoja
AMRAP: As many rounds as possible, tee määritetyssä ajassa niin monta kierrosta kuin mahdollista.
Back squat: Takakyykky
Benchmark-wod: Yksi kuuluisimmista benchmark-treeneistä on varmasti kiistatta Fran, jossa tehdään leuanvetoja ja thrustereita 21-15-9 -metodilla. “Benchmarkkien” avulla voit mm. seurata kehitystäsi ajan kuluessa ja verrata omaa tasoasi muihin urheilijoihin.
Burpee: Yleisliike 
Burgener warm up: Painonnostovalmentaja Mike Burgenerin lanseeraama lämmittely painonnostoon –tempaukseen ja työntöön omansa 
Chipper: Chipper-harjoitus sisältää useita erilaisia tehtäviä ja se tehdään kerran läpi mahdollisimman nopeasti aikaa vastaan. Tehtävät tehdään annetussa järjestyksessä ennen kuin siirrytään seuraavaan.
C&J: Clean and jerk, rinnalleveto ja ylöstyöntö.
Clean: Rinnalleveto
Deadlift: Maastaveto
DU: Double under, tuplanaruhyppy
EMOM: Every minute on the minute, jokaisella alkavalla minuutilla tehdään määritetty tehtävä(t) ja loppuaika kuluvasta minuutista lepoa.
Front squat: Etukyykky 
For time: Tehdään määrätyt liikkeet aikaa vastaan mahdollisimman nopeasti
For load: Haetaan päivän maksimipainoja määrätyille liikkeelle ja toistoille.
For quality: Keskitytään liikkeen puhtaaseen tekniseen suoritukseen ilman aikapainetta.
GHD: Glute-ham developer, ghd-penkki 
Good morning: Hyvää huomenta -liike
Snatch: Tempaus 
Halting snatch deadlift: Maastaveto tempausotteella ja pidolla.
Hang power clean: Raaka rinnalleveto riipusta.
Hang power snatch: Raakatempaus riipusta.
Hang snatch: Tempaus riipusta.
Heaving snatch balance: Tempauksen allemeno kyykyllä.
HSPU: Handstand push-up, käsilläseisontapunnerrus
Jerk: Ylöstyöntö
KBS: Kettlebell swing, kahvakuulaheilautus
K2E: Knees to elbows, polvet kyynärpäihin leuanvetotangossa roikkuen.
Kipping pull-up: Kippileuka.
MetCon: Metabolic conditioning workout, kiertoharjoittelu.
Mobility: Kehonhuolto.
MU: Muscle up, voimaveto
OHS: Overhead squat, (tempaus)valakyykky
Open Gym: Vapaata harjoittelua omaan tahtiin valmentajan ohjauksessa.
Pistol Squat: Yhdenjalan kyykky
Power Clean: Raaka rinnalleveto.
Power Snatch: Raakatempaus.
Push Jerk: Raaka ylöstyöntö.
PR: Personal record, henkilökohtainen ennätys.
Press: Shoulder press, työntö olkapäiltä
Pull-up: Leuanveto
Push press: Vauhtipunnerrus
Push-up: Punnerrus
Rep: Repetition, toisto.
Ring dip: Rengasdippi
Ring row: Rengassoutu
RM: Repetition max, maksimipaino vaaditulla toistomäärällä (1RM, 2RM, 3RM…)
Row: Soutu
Ryhmätunti: Ohjatulla ryhmätunnilla (”wodissa”) harjoitellaan ryhmässä. Yleensä tuntiin sisältyy lämmittely, voima- tai taitoharjoitus sekä aineenvaihduntaa kiihdyttävä “metcon-harjoitus” eli kiertoharjoittelu. Ohjaaja ohjaa sekä tarkkailee tekniikkaa, saat voimaa myös ryhmästä. Jokainen tunti on erilainen ja tunnit on jaoteltu erityyppisiin tunteihin (tällä hetkellä helppo, mix, interval, voima, olympic helppo, olympic voima), jotta voit rakentaa omia tavoitteitasi palvelevan, monipuolisen viikko-ohjelman. Tunnin tehoon pystyt vaikuttamaan itse valitsemalla itsellesi sopivat vastukset ja intensiteetin – harjoitusvaikutus pysyy kuitenkin samana.
Rx’d: As prescribed. Harjoitus, joka on suoritettu määrätyillä painoilla ilman skaalausta.
SDHP: Sumo deadlift high pull, sumomaastaveto korkealle
Sit-up/ AbMat™ Sit-up: vatsalihasliike
Split Jerk: Ylöstyöntö saksiin.
Tabata: Intervalliharjoitus, jossa tehdään 8 kierrosta seuraavasti: 20 sekuntia töitä ja 10 sekuntia lepo.
T2B: Toes to bar, varpaat leuanvetotankoon leuanvetotangossa roikkuen
Thruster: Voimatyöntö
Wall ball: Seinäpalloheitto
Walking lunge: Askelkyykkykävely
WOD: Workout of the day eli päivän treeni.
21-15-9: Kolme sarjaa, joista ensimmäisessä tehdään kaikkia vaadittuja liikkeitä 21 toistoa, seuraavalla kierroksella 15 ja viimeisellä 9.